De Kleur Zwart

Een chique en theatrale sfeer bereiken en ben je dol op een interieur met een mannelijke uitstraling? Dan is de kleur zwart voor je interieur de beste optie! Zwart is de meest donkere kleur uit het gehele kleurenspectrum. Met zwart kun je spannende contrasten in je interieur maken. Persoonlijk vind ik het erg mooi om zwart te combineren met lichtere kleuren uit de kleurenwaaier zoals wit, zand, grijs, roze of geel. Zowel in moderne, klassieke en vintage woonstijlen is de kleur zwart goed te gebruiken.

Zwart is een  spannende, uitdagende en moeilijke keuze. Het is niet de meest voor de hand liggende kleur om sfeer in je interieur te brengen. Zwart mag enkel in beperkte mate aangebracht worden. Het is een zuivere accentkleur die andere kleuren goed laat uitkomen. Verf dus niet je volledige muur in het zwart, maar kies voor bepaalde vlakken die dan bijvoorbeeld als achtergrond voor een aantal fotolijsten kan dienen.

 De uitstraling van zwart beperkt de mogelijkheden. De slaapkamer, keuken, eetplaats of bureau krijgt al snel een heel benauwende en akelige sfeer met een overdaad aan zwart. In een volledig zwarte eetplaats zal je met weinig smaak en zin je maaltijd opeten. Met zwart kan je wel een unieke en stijlvolle loungesfeer oproepen, bijvoorbeeld in de woonkamer. Hou het echter subtiel en beperk je tot smaakvolle accenten. Denk dus steeds goed na over je keuze en de combinatie.

 In principe heeft zwart maar één tint, een tint die geen licht reflecteert. In praktijk zien we echter dat zwart wél kan reflecteren en dat zwart wel schakeringen heeft. Kies je voor iets lichter, donkerder, mat of glanzend zwart of zwart met hinten van blauw en bruin, grote verschillen zal je niet meteen merken. Een reden te meer om zwarte tinten niet samen in één kamer te gebruiken, want veel zwart leidt tot een benauwend en beklemmend gevoel.

 Combinaties met zwart zijn eindeloos zwart als accentkleur kan bij alle andere kleuren Wil je een badkamer als in een wellness spa, dan kan je zwarte natuursteen met donkere houtsoorten combineren. zwart en wit geeft je interieur een strakke, moderne, maar tevens ietwat koele uitstraling.Probeer eens de deuren op een overloop zwart te verven, de deurposten wit en de muur in een beige of zacht gelige kleur en je zal verbaasd zijn over het resultaat.Wil je zwart op je muren, kies dan niet voor grote oppervlakten, maar ga voor motiefjes. Behangpapier met zwarte motieven is daarvoor uitermate geschikt.

 Ga voor een combinatie van zwarte en zilveren accessoires, afgewerkt met een fleurigere kleur. Een zwarte zetel, naast een lamp met zilveren voet en aubergine of purperen lampenkap getuigt van een verfijnde smaak.