De kleur Wit

Een wit interieur is tijdloos en kan perfect gecombineerd worden met elke interieurstijl. Soms kan het klassiek en stijlvol ogen, andere keren strak en modern. Wit is een neutrale en elegante kleur die staat voor puurheid en doet niet mee aan interieurtrends.

Bij het inrichten van een wit interieur moet je uitkijken dat je geen steriele indruk krijg. Dit kan je doen door met materialen te werken die er uit springen en die niet kleurgebonden zijn maar er toch uitspringen door hun vorm of textuur. Enkele voorbeelden hiervan zijn tapijten, meubels, stofering, vloeren, gordijnen, accesoires en decoratie. Textuur en vormen krijgen nu alle aandacht.

De uiteindelijke stijl van de ruimte zal dan ook afhangen van de strakheid van de inrichting en de gekozen verlichting ook niet geheel onbelangrijk,Te veel licht kan een verblindende werking geven maar te wienig licht is niet handig,probeer hier een balans in te vinden.

Wit als rustgevend element

Zijn je muren al behoorlijk kleurrijk en heb je geen zin om te schilderen, dan kan je wit ook toepassen om de ruimte te decoreren. Zo creëer je meer rust in het interieur en zal de kamer groter aanvoelen. Door het toevoegen van witte accenten zal je ook meer de nadruk kunnen leggen op de kleurrijke details die nog aanwezig zijn. 

Iedere wit tint heeft een eigen ondertoon, die ondertoon kan bruin zijn of groen, blauw, oranje, noem maar op. Eventueel kun je die ondertoon als referentie voor je wittint nemen. Bijvoorbeeld omdat je oranje of juist groen als accentkleur in de rest van je interieur hebt. Koele wit tinten bevatten een beetje zwart of blauw.

Warme wit tinten bevat bijvoorbeeld een tint geel of oker. Overigens zorgt een tintje blauw in je wit vaak wel voor een optisch mooie witte kleur. De meest gekozen wit tinten zijn de kleuren RAL 9010 en RAL-9001. RAL 9001 is crème wit, terwijl RAL-9010 wat meer gebroken wit is. De 9010 heeft als kleurnaam zuiver wit (wat het niet is) maar oogt minder hard dan het standaard wit. RAL-9016 (verkeer wit) lijkt overigens veel op RAL-9010, maar oogt veel harder. Het is een wit die erg opvalt en daarom, inderdaad, in het verkeer wordt gebruikt.