De Kleur Geel

Geel is een vrolijke en zonnige kleur waar je helemaal blij van wordt. Het is de kleur die het meest verwant is met het licht. Geel heeft te maken met logica, intellect en creativiteit. Deze felle, expressieve kleur maakt je optimistisch. Geel kan je soms ook een gevoel van verwarring en zweverigheid geven. Daarom is het belangrijk om geel niet als enige kleur te gebruiken. Wissel deze opvallende kleur bij voorkeur af met een rustige basiskleur zoals wit, grijs, taupe, bruin of zwart.

Geel tinten zijn vrij dominant en combineren mooi op een enkele wand in een grote keuken of woonkamer. Lichte en vergrijsde gelen komen wat rustiger over en kunnen daarom beter worden gecombineerd in slaapkamers, eetkamers en werkkamers. Pas op met fel geel in babykamers en eetkamers, de spijsvertering kan hierdoor licht worden verstoord.

Fellere tinten geel kun je ook goed gebruiken als accentkleur voor  de eetkamerstoelen of een lampenkap. Al gebruik je maar een beetje geel, het valt direct op!

Lichtgeel
Zulke lichte tinten zijn een fraai alternatief voor spierwit, wanneer u behoefte hebt aan warme kleuren als tegenwicht voor koel blauw of groen. Ook pastelgeel is mooi als neutrale achtergrond of als elegante omlijsting van een breed scala heldere kleuren.

 

Diep-geel
Alle nuances diep-geel zijn warm en pittig – of dat nu zacht, warm mosterdgeel is, oker of van zonnebloem en boterbloem-geel. De tinten met een zweem rood erin zijn de kleuren voor het creëren van een aangename, prettige sfeer.Een kamer lijkt kleiner maar ook gezelliger wanneer voor de muren een warme, wat donkerder tint diep-geel is gebruikt. Buit dit effect uit, om een intiemere en vriendelijker sfeer te creëren in een grote kamer door deze af te werken in een diepe tint goudgeel.

Wie heldere kleuren gebruikt als accenten, bijvoorbeeld de brutale of sprekende gelen, brengt als het ware uitroeptekens in huis aan. Kleine oppervlakken in een opvallende kleur houden even de aandacht vast tijdens een rondblik in de kamer. Ze vestigen de aandacht op een hoekje dat anders saai of nietszeggend zou zijn geven de hele inrichting iets spannends.

Maak jouw eigen website met JouwWeb