Home » Inspiraties & Kleur

Inspiraties & Kleur

Kleur

De kleur zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak:   [klør] Verbuigingen:   kleur|en (meerv.) 1) uiterlijk kenmerk dat niet de vorm betreft maar de weerkaatsing van licht door het oppervlak natuurkunde Voorbeelden:   `Dit schilderij heeft gele, groene, blauw...leur zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak:   [klør] Verbuigingen:   kleur|en (meerv.) 1) uiterlijk kenmerk dat niet de vorm betreft maar de weerkaatsing van licht door het oppervlak natuurkunde Voorbeelden:   `Dit schilderij heeft gele, groene, blauw...

Er zijn geen regels voor kleurkeuze. Met je eigen smaak en gevoel kom je vaak op de leukste ideeën. Kies een kleur niet alleen omdat het de trend is, daar zou je snel spijt van kunnen krijgen!! Bij het begin van jouw woon make-over, moet je uitgaan en rekening houden met de kleur van de meubels en accessoires welke je al hebt, deze vormen dan de basis van je woonplan.Begin je helemaal met niets, dan kun je geweldig alle kanten op plannen. Onthoud dat bij een sterke aanwezige kleur, het in werkelijkheid altijd donkerder en meer aanwezig is dan op een staaltje stof of papier. Geldt vooral voor behang en verf. Natuurlijk en kunstlicht geven grote verschillen weer in de kleurdiepte. Bij twijfel kies een lichtere kleurtint verf!

 

***Kerst sfeer in huis***

Met de kerstdagen kan je even helemaal jezelf uitleven in je interieur. Het geheim van een gezellige kerstsfeer zit hem in de kleinste details zoals plaids, sierkussens en de mooiste kerstverlichting. Maar voordat je met de styling begint, is het handig om een thema te kiezen zodat de sfeer één geheel wordt, want de kerstsfeer gaat verder dan de boom alleen.

De kleuren rood, groen, zilver en goud doen het altijd goed, maar de nieuwe kleuren Koper, Poedertinten, Pastel en de felle tinten zijn erg trendy ook in de kerststyling kan je inspelen op de laatste woontrends want ook de kerstboom is aan mode onderhevig.

Het eerste waar je aan denkt bij kerst, is toch wel de kerstboom. Maar wat als je nu geen boom wilt of er geen plek voor hebt? Ook zonder boom kun je een prima kerstsfeer in huis halen. Ga los met verlichting, kaarsen, sterren, hertengeweien en al het andere dat je aan kerst doet denken. 

Dus geen boom maar toch wat groens willen in huis? Versier je huis dan met kerststukken, kransen of losse kersttakken. De kransen en kersttakken zijn leuk om te decoreren aan je spiegel of aan je deur voor een bijzonder effect.

Miniboompjes zijn dit jaar ook erg trendy deze hebben wel wat weg van een echte kerstboom, maar dan zonder al de opsmuk zo hou je het simpel en verfijnt. De kerstballen die je nu niet nodig heb voor in je boom kun je mooi gebruiken voor andere versiering. Vul een schaal of vaas met kerstballen, laat ze zien onder een stolp of hang ze aan kersttakken.

Accessoires die je nu veel ziet zijn allemaal stoere, natuurlijke materialen zoals hout, riet, jute en stof. Zelf ben ik dit jaar aan de slag gegaan met alles wat de natuur te bieden heeft, zoals gedroogde takken en of sierlijk onkruid denk hier aan schermbloemen ( berenklauw, gevlekte scheerling, engelwortel).

wat je nu ook veel ziet zijn glazen kerstballen met boompjes, engeltjes, veertjes, of sneeuw er in. Probeer wel als je voor dit soort ballen kiest je huis toch in één thema te houden, meerdere kleuren is geen probleem maar zorg voor kleuren die bij elkaar passen en in de zelfde kleur kring zitten.

De poeder tinten zijn hier een mooi voorbeeld van, dit zijn verschillende kleuren maar allemaal de zelfde zachtheid dat het een eenheid is. De tinten wit, zilver, goud en zwart zijn een hele hoop tinten bij elkaar maar versterken elkaar en dat is natuurlijk ook altijd goed. Probeer het maar eens om deze kleuren bij elkaar te zetten denk hierbij aan fotolijstjes kerstballen of waxinelichtjes  en zet er een vaasje met een mooie groene dennentak naast.

734.jpg
732.jpg
731.jpg

Pre-Kerstboom

Het is wat vroeg en nog geen ballen & lichtjes die komen volgende week ,maar de kerstboom van sprokkelhout staat....
Dit jaar heb ik gekozen om te decoreren met groene flesjes en druiventakken.
Omdat het nog even duurt voordat het kerst is zijn de flesjes gevuld met mooie witte bloemen. Volgende week gaan de bloemen er uit en worden ze vervangen door mooi eucalyptus & bessen.

Ik wens jullie heel veel plezier met het decoreren. Wil je nu ook een bijzondere styling dit jaar of gewoon hulp met je bestaande spullen, dit om meer eenheid te creëren of gewoon door tijdsdruk PlanB|Bymel kan je ook daarbij helpen, want styling van je huis kan af en toe best lastig zijn. Voor meer informatie en/of prijzen stuur mij dan vrijblijvend een mailtje info@bymel.nl 

Groetjes Melanie,

 

De kleur Groen

Groen geeft rust is natuurlijke kleur die wel wat verwacht van andere kleuren. Groen kun je niet zomaar toepassen, daar moet je over nadenken. Groen kan je energie geven. Met de donkere tinten van groen kan een ruimte te benauwend worden en vraagt om een tegenhanger dus goed accentueren en spelen met licht dan is deze kleur een gedurfde aanvulling in je interieur.

Een kalkverf kan een heel mooi effect geven terwijl groen in hoogglans heel snel fout kan uitpakken.De combineert makkelijk met Grijs, Bruin, Blauw en Geel .Een kleur met wat meer risico ,maar laat zich vooral goed combineren met natuurlijke materialen.

Groen kan eigenlijk voor elke kamer gebruikt worden. Kies voor een slaapkamer voor een combinatie van zachte tinten en in de keuken of woonkamer voor mooie contrasten die elkaar aanvullen zoals donker grijs /lichtgroen of mosgroen met een betonkleur grijs.

Eén van de woontrends van 2016 is Botanisch wonen. Hierbij zie je veel prints van bladeren, bloemen en insecten. Deze prints zie je terug op behang, maar ook als afbeeldingen op kussens en vazen. Dit combineren met oude wijnflessen of donker bruine vintage apothekersflessen als decoratie in verschillende maten. Planten en bloemen spelen ook een hele belangrijke rol bij deze ‘groene’ trend, in het bijzonder is dit jaar de cactus weer helemaal hip maar ook varens en kruiden mogen er zeker wezen.

 

Grijs,

je kunt grijs zien als een ontzettend flexibele tint. Waarom? Je kunt er zoveel kanten mee op. Grijs zorgt ervoor dat andere kleuren altijd meer op de voorgrond komen. Kies je dan bijvoorbeeld voor grijs met pastel tinten, krijg je een hele zachte en warme uitstraling. Maar kies je voor grijs met blauw, dan krijg je een koele uitstraling.

Grijs is een neutrale tint. Het kan soms een veilige kleur zijn en je kunt het idee wekken dat je geen kleur wilt bekennen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je het goed combineert  Kies voor grijs met beton. Eigenlijk bedoel ik hiermee, kies voor de grijze betonlook. De betonlook maakt je huis ontzettend stoer en krachtig. Het ‘saaie’ wat soms aan de kleur grijs verbonden zit, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De slaapkamer.

Leem grijs of lichtgrijs, Leisteen grijs het zijn allemaal kleuren die goed werken. Zeker in combinatie met wit beddengoed. Het geeft je slaapkamer een rustige sfeer. En misschien is er zelfs ruimte voor een bloemen motiefje...Voor de slaapkamer kan je kiezen om een vlak achter het bed in een grijs tint te schilderen, of een houten achterwand. Bedenk dat je een donkere kleur het beste achter het bed kan gebruiken, je kijkt er dan niet de hele tijd tegenaan. 

In combinatie met grijs. 

Roze wordt naast grijs een stuk volwassener. Blauw maakt het grijs koel. Met wit en geel-goud wordt grijs heel chic. En krijgt het een stoere uitstraling van bv beton of ijzer. En met wit en zilver krijgt grijs ook een prachtige uitstraling. Met een laagje parelmoer verf kan je op een grijze muur een mooi patroon rollen of een sjabloon schilderen. Vindt je een hele muur teveel, schilder dan alleen een grijs vlak op de muur.

 

Een Industrieel interieur,

straalt boven al kracht en een zelfverzekerd karakter uit. Wanneer je voor deze industrieel interieur kiest, kies je voor een stoere, functionele en pure leefruimte. Een industrieel interieur geeft het interieur een ruimtelijke sfeer.

Enkele kenmerken zijn een Somberinrichting met grote open ruimtes. De indeling van de keuken of badkamer zijn vaak zelf ontworpen.Constructiedetails worden niet weggelaten ,maar juist uitgelicht. Beton,ijzer en ruwe onbehandelde materialen voeren hier de boventoon.

De wens om in een oud fabriekspand, een school of een ander industrieel pand te wonen is zichtbaar in het interieur. Dit probeer ik ook door te voeren in me eigen interieur. Stap voor stap kom je mooie items tegen, dit moet je niet overhaast doen. De aanschaf is vaak best pittig....gun je zelf de tijd om juist de pareltjes te vinden wat het best aansluit op je huidige interieur.

***lifestyle***

 

Een begrip waarbij vormgeving niet beperkt blijft tot losse producten, maar waarbij ook de context van die producten een rol speelt en vormgeving wordt ingezet om het publiek te omschrijven in termen van doelgroep en smaak. Belangrijke invloed hierbij hebben de 'lifestyle'-bladen. 

Het creëren van een eigen stijl is vaak niet makkelijk, maar door deze bladen kan je vaak een mix match maken van stijlen waar jij je comfortabel bij voelt... en zo zal je door de jaren heen van kleur en meubels veranderen en mooie spullen verzamelen die jouw stijl laten zien....http://instagram.com/p/BM_hSOugVMy

509.jpg
507.jpg

De kleur Rood

Rood wordt niet voor niets de kleur van de passie genoemd. Het is een kleur die heel sterk op het gemoed kan werken en emoties in een persoon kan losmaken. Rood is ook een zeer sterke kleur die al snel en gemakkelijk waargenomen wordt.

Personen die rood als lievelingskleur kiezen zijn heel passionele mensen die vitaal en vastberaden zijn. Deze personen hebben vaak veel zelfvertrouwen en zijn moedig.

Rood in het interieur is heel afhankelijk van de tint rood die men gebruikt. Donkerrode tinten, zoals wijnrood of magenta zijn rustiger dan een hel rood zoals een rode ferrari. Het is echter raadzaam geen rood in de slaapkamer te gebruiken, zelfs geen bordeau, omdat dit kan verhinderen dat iemand tot rust komt.

Door kleuren op de juiste manier in je interieur toe te passen kan je de beleving van de ruimte veranderen. Het is daarom belangrijk dat je voordat je gaat beginnen goed weet wat het resultaat moet worden. Is het de bedoeling dat de vorm van de ruimte benadrukt wordt, of juist niet? Moet de kamer ruimtelijk en groot lijken, of juist gezellig en intiem?

Voor je rood gaat toepassen in je interieur, bedenk dan hoe jij op rood reageert en in welke mate dat is. Wist je bijvoorbeeld dat rood de eetlust opwekt. Als je op dieet bent is rood dus niet echt een geschikte kleur voor je eetkamer of je keuken. Verder wekt rood actie op, Ga dus eerst na welke delen van je huis wel een oppepper kunnen gebruiken en voeg rood daar voorzichtig toe. Begin klein, bijvoorbeeld met sierkussens op de bank. Wil je rood op de muren, begin dan met kleine muren of kleurvlakken.

 

Behang,

Behang is een decoratieve manier om een muur te bedekken. Dit kan op een licht canvas of juist op een heel sterk papier. Het is een ideale muurdecoratie om vochtplekken in de muur of scheuren in de muur te verdoezelen. Tegenwoordig wordt behang met behang plaksel op de muur bevestigd. Vroeger ging dit heel anders. 

In de middeleeuwen werd in Europa begonnen met het behangen van muren. Dit werd gedaan met wandtapijten. De Arabieren waren de mensen die deze vroege voorloper van behang introduceerden. De tapijten langs de muren werden door hen in Europa geïntroduceerd. De komende eeuwen zou de oosterse afkomst van het behang duidelijk te herkennen zijn doordat er gebruik werd gemaakt van typische motieven voor op de tapijten.

Aan het einde van de zestiende eeuw kwam een andere soort behang in de mode. Het ging hier om goudleer behang dat was bedrukt met een houtsnede. Lodewijk XIV besloot om het bedrukken van stoffen te verbieden zodat de Franse zijde industrie beschermd kon worden. Hij vond het bedrukken van papier echter geen probleem.

Halverwege de achttiende eeuw werd de fabricage van behangsel een voltallige industrie. Vooral in Engeland en Frankrijk werd er massaal behang geproduceerd. In het begin werden slechts de allerduurste soorten beschilderd met de hand om bestelling. Soms werden ze bedrukt met blokken en plakten arbeiders ze aan elkaar.

In 1756 startte Jean Baptiste Réveillon een fabriek op. Dertig jaar later had hij driehonderd mensen in dienst die zich bezighielden met de productie van behang. Om het behang te beschilderen, trok hij beroemde kunstenaars aan, maar al gauw kreeg hij geduchte concurrentie. In 1783 werd behang voor het eerst gebruikt om luchtballons te verfraaien.

In 1777 kwam een behangfabriek in Hoorn te staan op het initiatief van de Vaderlandse Maatschappij. Deze behangfabriek werd opgezet door een predikant. Rond het jaar 1800 waren er in Nederland ongeveer twintig behangschilders aan het werk. Zij werkte bij de klant thuis, omdat ze dan rekening konden houden met de inval van het licht.

Rond 1835 kwamen de haast eindeloze rollen behang op de markt. De papierprijs daalde aan het einde van de negentiende eeuw en de motieven werden miserabel. Motiefbehang werd steeds zeldzamer in de tweede helft van de twintigste eeuw. Tegen het einde van de twintigste eeuw was motiefbehang haast geheel verdwenen. Toch lijkt het vooral bij jonge mensen tegenwoordig weer aan populariteit te winnen. Er is namelijk weer steeds vaker behang met motiefjes te verkrijgen.

Vroeger werd het behang gelijmd op jute ragdoek. Dit ragdoek werd vervolgens op latten gespannen. Deze latten waren tegen de muur geplaatst. In sommige gevallen werd nog een grondlaag gebruikt van krantenpapier. Tegenwoordig is behangen een stuk eenvoudiger. De muren worden vlak gemaakt en het behang kan direct worden opgeplakt. Om dit te doen is nog wel behang plaksel nodig dat gemaakt is van roggemeel.

Er zijn verschillende soorten behang zoals papierbehang, vinylbehang, acrylbehang, vliesbehang en glasvezelbehang.Behang is verkrijgbaar in veel verschillende stijlen. Zo heb je retro behang, klassiek behang, behang voor in de kinderkamer, oud behang en modern behang.
 
In het jaar 2016 zullen we ook weer meer opvallende prints zien. Zo is sloophout behang aan een echte opmars bezig. Dit is een verzameling van verschillende prints van gebruikt hout. Ook andere prints zoals het marmer fotobehang en betonlook behang doen het bijzonder goed dit jaar. Terwijl je in de jaren ’80 nog duidelijk kon zien dat het om een print ging is dit nu niet meer het geval. De kwaliteit van drukken is sterk verbetert en ook de kwaliteit van het papier zorgt voor een levensechte indruk.
 
Fotobehang is een behang om precies dat muurtje een hele eigen look kan geven, dit kan door middel van een print van mooie bakstenen zijn maar ook een foto uit jullie privé collectie. Wel zitten er vaak bepaalde rechten op foto's die gebruikt worden als mal voor het behang vandaar dat sommige prijzen hiernaar zijn. Gebruik je een foto van je zelf dan moet hij wel voldoen aan de juiste grote en pixels, wel iets om rekening mee te houden. 
 

Behang met nostalgische vormen vinden steeds meer hun weg terug naar een modern interieur. Het zorgt voor een vleugje nostalgie en geeft de ruimte een warm en gezellig gevoel. Het behangen van een volledige ruimte wordt wel steeds minder toegepast. Door de opvallende prints, patronen en tekeningen werk je beter met accentwanden. Bij het kiezen van de behang print is het ook belangrijk rekening te houden met bestaande meubelen en materialen.

Vintage en Retro behang blijft ook in 2016 populair. Typische prints uit de jaren ’60, ’70 en ’80 zijn helemaal terug van weggeweest. Door het gebruik van frisse kleuren en trendy patronen oogt je woonkamer authentiek en origineel. Dankzij de technologische ontwikkeling van de laatste jaren, is behangen  kinderspel geworden. Vintage behang is te verkrijgen in de vorm van vliesbehang, waardoor het aanbrengen heel makkelijk wordt.

Soms moet je eens ‘out of the box’ durven denken. Probeer eens een deel van je plafond te behangen, een oude kast of een deur zo ontwerp je op een goedkope manier een origineel interieur.

 

 

De kleur Wit

Een wit interieur is tijdloos en kan perfect gecombineerd worden met elke interieurstijl. Soms kan het klassiek en stijlvol ogen, andere keren strak en modern. Wit is een neutrale en elegante kleur die staat voor puurheid en doet niet mee aan interieurtrends.

Bij het inrichten van een wit interieur moet je uitkijken dat je geen steriele indruk krijg. Dit kan je doen door met materialen te werken die er uit springen en die niet kleurgebonden zijn maar er toch uitspringen door hun vorm of textuur. Enkele voorbeelden hiervan zijn tapijten, meubels, stofering, vloeren, gordijnen, accesoires en decoratie. Textuur en vormen krijgen nu alle aandacht.

De uiteindelijke stijl van de ruimte zal dan ook afhangen van de strakheid van de inrichting en de gekozen verlichting ook niet geheel onbelangrijk,Te veel licht kan een verblindende werking geven maar te wienig licht is niet handig,probeer hier een balans in te vinden.

WIT ALS RUSTGEVEND ELEMENT

Zijn je muren al behoorlijk kleurrijk en heb je geen zin om te schilderen, dan kan je wit ook toepassen om de ruimte te decoreren. Zo creëer je meer rust in het interieur en zal de kamer groter aanvoelen. Door het toevoegen van witte accenten zal je ook meer de nadruk kunnen leggen op de kleurrijke details die nog aanwezig zijn. 

Iedere wit tint heeft een eigen ondertoon, die ondertoon kan bruin zijn of groen, blauw, oranje, noem maar op. Eventueel kun je die ondertoon als referentie voor je wittint nemen. Bijvoorbeeld omdat je oranje of juist groen als accentkleur in de rest van je interieur hebt. Koele wit tinten bevatten een beetje zwart of blauw.

Warme wit tinten bevat bijvoorbeeld een tint geel of oker. Overigens zorgt een tintje blauw in je wit vaak wel voor een optisch mooie witte kleur. De meest gekozen wit tinten zijn de kleuren RAL9010 en RAL9001. RAL9001 is crèmewit, terwijl RAL9010 wat meer gebroken wit is. 9010 heeft als kleurnaam zuiverwit (wat het niet is) maar oogt minder hard dan het standaardwit. RAL9016 (verkeerswit) lijkt overigens veel op RAL9010, maar oogt veel harder. Het is een wit die erg opvalt en daarom, inderdaad, in het verkeer wordt gebruikt.

 

 

De Kleur Taupe

Taupe is één van de meest favoriete interieurkleuren van de laatste 10 jaar. De kleur taupe komt uit het Frans en spreek je uit als ‘toop’. Deze kleur wordt ook wel leverkleur of beige genoemd en is een natuurlijke, tijdloze kleur tussen grijs en bruin in.

Er zijn vele soorten taupe, variërend van donker taupe, grijs taupe, purper taupe, zand taupe naar paars taupe. Taupe heeft als eigenschap om harde kleurcontrasten te neutraliseren en kan goed worden gecombineerd met natuurlijke kleuren, pastels of felle kleuren. Hoe donkerder de kleur taupe, hoe mooier het is om hier lichte tinten bij te combineren.

Vaak denken mensen dat taupe heel erg saai en donker is. Op de foto’s hier onder kun je zien dat dat niet het geval is. Taupe is juist super trendy en hip! Natuurlijke materialen en kleuren passen erg goed bij deze kleur. Dat is handig, want ook dit is helemaal in de mode. Taupe straalt ook wel een bepaal de luxe uit. Vooral als je weet hoe je het moet combineren. Dat kan al heel simpel.

Het is meestal wel mooi om ook wit te gebruiken als je een taupe muur hebt. Daardoor krijgt de ruimte een frisse look en voorkom je dat het te donker wordt. Je kunt best verschillende tinten  gebruiken, maar dat staat dan mooier bij een witte muur en dan alleen deuren,ramen in deze kleur verven en je accessoires aanpassen.

We hebben natuurlijk ook te maken met persoonlijke smaak en wat combineert met de rest van je interieur. Daardoor zijn de taupe-tinten nog steeds erg in trek. Zo is de ene taupe tint duidelijk wat meer bruin/paars, terwijl een andere taupe-tint wat meer grijs in zich heeft net waar je voorkeur naar uit gaat.

 

 

De kleur Koper

Koper doet denken aan vroeger, aan de koperen kookpotten uit grootmoeders keuken of de kannetjes op de vensterbank. De laatste tijd duikt koper echter steeds vaker op in de hedendaagse interieurs. Ontdek hoe je een koper kleur in je interieur integreert!

Een koper kleur is een roodbruine kleur die lijkt op de kleur van het metaal koper. Het heeft een heel aparte, stoere en tegelijk warme uitstraling. Om een volledige wand in een koper kleur te schilderen, heb je misschien wat lef nodig, maar het resultaat zal er niet om liegen: een koperen wand zorgt voor een luxueuze en gezellige sfeer in je interieur.

Wil je een koper kleur op een subtiele manier in je huiskamers integreren, ga dan op zoek naar leuke koperen woonaccessoires om je interieur af te werken. Denk bijvoorbeeld aan koperen bestek, theepotten en kookpotten, maar ook aan koperen lampen, kandelaars, vazen, etc.de mogelijkheden zijn eindeloos

Wat koper met je doet!

Koper wordt al meer dan 10.000 jaar in onze interieurs geïntegreerd. Koper als materiaal geleidt elektriciteit en daarom wordt aangenomen dat de kleur van koper je energie geeft. Een koper kleur zou de energiestroom in je lichaam weer vlot moeten doen lopen en zou je emoties en gedachten op elkaar afstemmen.

Koper kleur in je interieur.

Koper is een kleur die je gemakkelijk kan combineren met andere kleuren. De diepe kleur van koper past bijvoorbeeld mooi bij pastelkleuren, zodat je een heerlijk vintage interieur kan creëren.Daarnaast matcht koper goed met zowat alle primaire kleuren en gebroken wit. Ook wat betreft de combinatie met materialen, kan je met koper vele kanten uit. Zo past koper heel mooi bij robuuste materialen zoals hout en steen.

  

 

 

  

Zwart

Een chique en theatrale sfeer bereiken en ben je dol op een interieur met een mannelijke uitstraling? Dan is de kleur zwart voor je interieur de beste optie! Zwart is de meest donkere kleur uit het gehele kleurenspectrum. Met zwart kun je spannende contrasten in je interieur maken. Persoonlijk vind ik het erg mooi om zwart te combineren met lichtere kleuren uit de kleurenwaaier zoals wit, zand, grijs, roze of geel. Zowel in moderne, klassieke en vintage woonstijlen is de kleur zwart goed te gebruiken.

Zwart is een  spannende, uitdagende en moeilijke keuze. Het is niet de meest voor de hand liggende kleur om sfeer in je interieur te brengen. Zwart mag enkel in beperkte mate aangebracht worden. Het is een zuivere accentkleur die andere kleuren goed laat uitkomen. Verf dus niet je volledige muur in het zwart, maar kies voor bepaalde vlakken die dan bijvoorbeeld als achtergrond voor een aantal fotolijsten kan dienen.

 De uitstraling van zwart beperkt de mogelijkheden. De slaapkamer, keuken, eetplaats of bureau krijgt al snel een heel benauwende en akelige sfeer met een overdaad aan zwart. In een volledig zwarte eetplaats zal je met weinig smaak en zin je maaltijd opeten. Met zwart kan je wel een unieke en stijlvolle loungesfeer oproepen, bijvoorbeeld in de woonkamer. Hou het echter subtiel en beperk je tot smaakvolle accenten. Denk dus steeds goed na over je keuze en de combinatie.

 In principe heeft zwart maar één tint, een tint die geen licht reflecteert. In praktijk zien we echter dat zwart wél kan reflecteren en dat zwart wel schakeringen heeft. Kies je voor iets lichter, donkerder, mat of glanzend zwart of zwart met hinten van blauw en bruin, grote verschillen zal je niet meteen merken. Een reden te meer om zwarte tinten niet samen in één kamer te gebruiken, want veel zwart leidt tot een benauwend en beklemmend gevoel.

 Combinaties met zwart zijn eindeloos zwart als accentkleur kan bij alle andere kleuren Wil je een badkamer als in een wellness spa, dan kan je zwarte natuursteen met donkere houtsoorten combineren. zwart en wit geeft je interieur een strakke, moderne, maar tevens ietwat koele uitstraling.Probeer eens de deuren op een overloop zwart te verven, de deurposten wit en de muur in een beige of zacht gelige kleur en je zal verbaasd zijn over het resultaat.Wil je zwart op je muren, kies dan niet voor grote oppervlakten, maar ga voor motiefjes. Behangpapier met zwarte motieven is daarvoor uitermate geschikt.

 Ga voor een combinatie van zwarte en zilveren accessoires, afgewerkt met een fleurigere kleur. Een zwarte zetel, naast een lamp met zilveren voet en aubergine of purperen lampenkap getuigt van een verfijnde smaak.

 

 

 

 

Geel,

Geel is een vrolijke en zonnige kleur waar je helemaal blij van wordt. Het is de kleur die het meest verwant is met het licht. Geel heeft te maken met logica, intellect en creativiteit. Deze felle, expressieve kleur maakt je optimistisch. Geel kan je soms ook een gevoel van verwarring en zweverigheid geven. Daarom is het belangrijk om geel niet als enige kleur te gebruiken. Wissel deze opvallende kleur bij voorkeur af met een rustige basiskleur zoals wit, grijs, taupe, bruin of zwart.

Geeltinten zijn vrij dominant en combineren mooi op een enkele wand in een grote keuken of woonkamer. Lichte en vergrijsde gelen komen wat rustiger over en kunnen daarom beter worden gecombineerd in slaapkamers, eetkamers en werkkamers. Pas op met fel geel in babykamers en eetkamers, de spijsvertering kan hierdoor licht worden verstoord.

Fellere tinten geel kun je ook goed gebruiken als accentkleur voor  de eetkamerstoelen of een lampenkap. Al gebruik je maar een beetje geel, het valt direct op!

Lichtgeel
Zulke lichte tinten zijn een fraai alternatief voor spierwit, wanneer u behoefte hebt aan warme kleuren als tegenwicht voor koel blauw of groen. Ook pastelgeel is mooi als neutrale achtergrond of als elegante omlijsting van een breed scala heldere kleuren.

 

Diepgeel
Alle nuances diepgeel zijn warm en pittig – of dat nu zacht, warm mosterdgeel is, oker of diep zonne-tot boterbloemgeel. De tinten met een zweem rood erin zijn dè kleuren voor het creëren van een aangename, prettige sfeer.Een kamer lijkt kleiner maar ook gezelliger wanneer voor de muren een warme, wat donkerder tint diepgeel is gebruikt. Buit dit effect uit, om een intiemere en vriendelijker sfeer te creëren in een grote kamer door deze af te werken in een diepe tint goudgeel.

Wie heldere kleuren gebruikt als accenten, bijvoorbeeld de brutale of sprekende gelen, brengt als het ware uitroeptekens in huis aan. Kleine oppervlakken in een opvallende kleur houden even de aandacht vast tijdens een rondblik in de kamer. Ze vestigen de aandacht op een hoekje dat anders saai of nietszeggend zou zijn geven de hele inrichting iets spannends.

 

   

Pasteltinten, 

Een pastelkleur is een zachte kleur. De pastelkleur wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen. Dit wordt meestal gedaan met wit of lichtgeel. Lichte pasteltinten worden meestal gebruikt als sfeervolle achtergrond. De klassieke, lichte pasteltinten zoals lila, poederblauw en amandelgroen zorgen voor een fris en zomers interieur. De intensere pasteltinten geven daarentegen extra pit aan het interieur. De intensere pasteltinten zijn zonnige pasteltinten zoals banaangeel, olijfgroen en aquamarijnblauw.

Een pastel interieur lijkt misschien saai, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een pastel interieur kun je wat pittiger maken door zachte kleuren te combineren met harde tinten. Denk dan aan donkere, maar ook aan felle kleuren. Wil je geen drastische veranderingen in het interieur? Voeg dan wat details in pastel toe. Dat kunnen zachtroze kussens, een mintgroen plaid of een lichtblauw dekbed overtrek zijn. Vind je het leuker om zelf aan de slag te gaan? Verf dan een kastje of een stel boekenplanken in een mooie pasteltint.

Combineer eindeloos met de verschillende woonaccessoires in pastelkleuren. Zo creëer je de vrolijke woonsfeer waar iedereen blij van wordt!

 

.

De kleur Petrol

De naam ''Petrol'' (benzine) is etymologisch afgeleid van het woord "petroleum" ook wel bekend als ruwe olie/aardgas. Benzine afgeleide verbindingen zoals paraffine zijn vaak blauw gekleurd. Petrol blue Blauw is van oorsprong een koude kleur. Denk maar aan de kleurencirkel gelegen naast groen en paars. Dit zijn uitstekende kleuren om te combineren. Voornamelijk mosgroen en aubergine is een goede match met Petrol blue. In combinatie met veel zwart krijgt het geheel een stijlvolle uitstraling. Breng hier en daar wat zilvertinten aan en laat je verassen door een overweldigend gevoel van luxe in het interieur.
Wanneer de basis voornamelijk meer uit wit bestaat, dan werkt de blauw/groene kleur juist verfrissend! De kleur verleent zich ook prima aan bijvoorbeeld een stoere beton-look in huis om meer sfeer te creëren.
 
Wanneer je meer opzoek ben naar geborgenheid, dan wordt er niet direct aan Petrol Blue gedacht. Toch kan dit geweldig uitpakken in combinatie met ruwe en warme materialen zoals hout, leer, canvas, jutte en wol. Denk bijvoorbeeld aan grote grof gebreide wollen kussens voor op de bank en een lekker warm plaid erbij.
 
 
.

 

De Kleur Oranje

Oranje is een secundaire kleur die ontstaat door een mengeling van primaire kleuren rood en geel. Oranje staat in het kleurenwiel recht tegenover blauw, wat betekent dat blauw en oranje complementaire kleuren zijn en dus goed met elkaar te combineren zijn. Dit hoeven niet altijd geschilderde muren te zijn. Meubels, gordijnen, accessoires.Een kleur om te doseren. Oranje geeft je dan plezier en harmonie in je interieur.

Oranje is bij uitstek een positieve kleur die vrijheid uitstraalt. Probeer van oranje te gaan houden door deze kleur te laten leven in combinatie met zachte tinten blauw. Een sterke rood kan ook heel fraai zijn, zeker met fris wit. Zoek wel een balans in het geheel van de uitstraling in een ruimte. Oranje kan heel snel overheersen, je krijgt dan het ‘jaren ’70 effect’ Bij uitstek een kleur voor ‘accentueren’, of het nou met accessoires is of 1 hele grote wand in oranje.

 

 

 

De wens van ons, een koelkast van formaat,

     

 Bij de verbouwing van de kast om plaats te maken voor de koelkast, bleef er weinig ruimte over voor een normale deur,hier moest een creatieve oplossing voor komen. Op zoek gegaan naar iets wat trendy maar ook functioneel was.De ouwe luiken doen nu dienst als deur maar zeker ook als bijzonder object in de woonkamer.Grappig is dat het blad Ariadne twee maanden later een item had over het gebruik van oude luiken als deur..

 

 

Het toilet,

De wc is vaak een kleine en ongezellige ruimte. Ik ben bezig geweest om met een low budget de wc op te knappen en helemaal naar eigen stijl in te richten. De saaie tegels heb ik voorzien van een glasvezelbehang en met witte latex geverfd. Om een gestuct patroon te krijgen, doe je dit niet al te netjes. Bij de bouwmarkt koop je dunne latjes en daar maak je fotoplankjes van, deze verf je in elk gewenste kleur en plak je vast met montagekit. Koop oude & nieuwe lijstjes en verwerk daar verschillende foto’s in. Voor dit mini metamorfose-project ben je ongeveer 50 euro kwijt.

  

 

Een keuken van 12 jaar oud een nieuwe look geven,

Hier is gekozen om de oude hoge kasten te vervangen voor mooie zware eiken planken. Het ophangsysteem bestaat uit ijzeren beugels deze afgewerkt met stoere bouten. De wanden en de beugels zijn in een donkere antraciet grijs geverfd, met deze kleur komen de planken het beste tot zijn recht in dit interieur.